6 feiten & fabels over zonnepanelen
Op steeds meer daken in Nederland zie je zonnepanelen. Het blijft natuurlijk wel een grote investering, waar je goed over na wilt denken. Loop je met twijfels rond over of je wel of geen zonnepanelen wilt? Dat is niet zo vreemd, want er bestaan veel misvattingen over deze vorm van energie opwekken. Hoe zit dat precies met al die fabels en feiten over zonnepanelen? We lichten er hier enkele toe, zodat je een beter beeld krijgt van wat er allemaal mogelijk is en wat nu echt de voordelen en eventuele nadelen zijn.
1. Het is niet warm genoeg in Nederland
Je hoort misschien weleens zeggen dat ‘het niet warm genoeg is in Nederland voor zonnepanelen’. Dat is een goed voorbeeld van een hardnekkige fabel over zonnepanelen. Ze werken namelijk niet op temperatuur. De energie wordt in plaats daarvan opgewekt met licht. Het is een feit dat er meer zonne-energie wordt gegenereerd als er meer zon is, maar ook op bewolkte dagen zullen je zonnepanelen energie opwekken onder invloed van het daglicht. Je hoeft overigens niet bang te zijn, dat je zonder elektriciteit komt te zitten. Als er in zeldzame gevallen niet voldoende energie beschikbaar is via je zonnepanelen, dan ontvang je gewoon stroom van het elektriciteitsnet.
2. Zonnepanelen plaatsen betekent altijd subsidie
De landelijke subsidie voor zonnepanelen is gestopt. Het is dus een fabel dat je altijd recht hebt op subsidie bij het plaatsen ervan. De reden dat de landelijke subsidie niet meer bestaat is vanwege het feit dat zonnepanelen voordeliger zijn geworden. Tegelijkertijd is het rendement gestegen. Toch zijn er nog veel andere manieren waarop je bij het installeren van zonnepanelen van financieel voordeel kunt genieten. Check zeker eens bij je gemeente of er lokale subsidies voorhanden zijn. Een ander interessant feit is dat je de btw op het materiaal en de arbeidskosten voor zonnepanelen plaatsen kunt terugvragen. Wek je meer stroom op, dan dat je verbruikt? Dan lever je elektriciteit aan het net. Via de salderingsregeling krijg je hiervoor een compensatie. Deze regeling wordt wel vanaf 2023 afgebouwd.
3. Het is veel te duur!
De belangrijkste reden, waarom niet iedereen zonnepanelen heeft, is het feit dat ze duur zijn. Je telt hiervoor een flink bedrag neer. Maar wist je dat je dit doorgaans binnen 6 tot 8 jaar terugverdient? Nadien, heb je er alleen maar voordeel van. Er zijn ook mensen die zeggen dat ze willen wachten tot de technologie verbetert. Is dat slim? Hierdoor loop je waarschijnlijk veel besparing mis. De kwaliteit van de zonnepanelen van nu is uitstekend. Heb je geen geld voor deze investering? Dan is het interessant om te weten dat je bij het Nationaal Warmtefonds een goedkope Energiebespaarlening kunt afsluiten om zonnepanelen mee te financieren. Dit is alleen mogelijk als je daarnaast investeert in nog een andere energiebesparende maatregel, bijvoorbeeld isolatie.
4. Ze maken je huis aantrekkelijk op de woningmarkt
We kunnen er niet meer omheen; duurzame energie is de toekomst. Er zijn maar weinig tot geen redenen om geen zonnepanelen te installeren. ‘Maar wat als ik straks mijn huis wil verkopen?’ Een belangrijk feit over zonnepanelen is dat je huis door deze investering aanzienlijk interessanter wordt voor potentiële kopers. Steeds meer mensen hebben juist een voorkeur voor een woning die voorzien is van zonnepanelen. Dat betekent voor hen, dat ze na de koop meteen kunnen besparen op hun energierekening. Met zonnepanelen verbetert eveneens het energielabel van je woning en de waarde stijgt. Dus ook als je van plan bent om je huis over enkele jaren te verkopen, dan kan het toch interessant zijn om zonnepanelen te plaatsen.
5. Elk dak is geschikt voor zonnepanelen
Is dat een feit of een fabel over zonnepanelen? Eigenlijk allebei. Zonnepanelen plaatsen, is op bijna elk dak mogelijk. Het beste is een dak met een helling van 36 graden, die op het zuiden is gericht, maar ook platte daken zijn geschikt. Verder is het belangrijk dat er voldoden ruimte is. De meest gebruikte systemen op woningen bestaan uit 8, 12 of 16 panelen. Een ander aandachtspunt zijn elementen, die voor schaduw zorgen. Houd bijvoorbeeld ook rekening met bomen, die in de toekomst een stuk groter worden. Verder speelt ook de soort dakbedekking een rol. Bij daken met asbest, moet het asbest eerst verwijderd worden. Ook rieten daken en leien daken zijn minder geschikt voor zonnepanelen. Je hebt overigens geen vergunning nodig voor zonnepanelen, alleen voor monumentale panden moet je toestemming vragen.
6. Zonnepanelen vergen geen onderhoud
Dat klopt niet helemaal. Wat wel een feit is, is dat zonnepanelen heel weinig onderhoud nodig hebben. Je zou het bijna over het hoofd zien, zeker omdat ze doorgaans boven op het dak liggen. We raden je echter aan om jaarlijks je zonnepanelen te laten reinigen door een professional. Dat is een kleine investering die loont, want vuile plekken die de zonnecellen bedekken, hebben direct impact op het rendement. Merk je dat de opbrengst van je zonnepanelen terugloopt? Dan is het waarschijnlijk tijd om ze schoon te laten maken!