Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken

Waarom anderen voor ons kiezen:

  • Hoger rendement met schone zonnepanelen
  • Inspectie op ongedierte onder de panelen
  • Wij werken in heel Nederland
  • Vakkundige reiniging en scherpe tarieven

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Als trotse bezitter van zonnepanelen heb je ongetwijfeld een aantal vragen over het onderhoud ervan. Een vraag die we vaak krijgen is: “Hoe vaak moeten zonnepanelen worden schoongemaakt?” Het antwoord hierop verschilt per situatie, afhankelijk van verschillende factoren, en op deze pagina gaan we dieper in op deze vraag.

Waarom is het belangrijk om zonnepanelen schoon te maken?

Allereerst, waarom moet je überhaupt je zonnepanelen schoonmaken? Zonnepanelen zijn toch onderhoudsarm? Zonnepanelen werken door het absorberen van licht van de zon – niet warmte. Vuil, stof, vogelpoep, en andere viezigheid en aanslag vormen een laag op je panelen die het zonlicht blokkeren. Dit vermindert de efficiëntie van je zonnepanelen en verlaagt je energieproductie. Klinkt eigenlijk beste logisch toch?

Hoe vaak moet je jouw zonnepanelen schoonmaken?

Het algemene advies is om zonnepanelen minstens een tot twee keer per jaar te reinigen. Maar het hangt ook af van de locatie van de zonnepanelen. Als je in een gebied woont met veel stof, vuil of bomen, of als je veel last hebt van vogels met vogelpoep tot gevolg op de panelen, dan moet je vaker de panelen laten schoonmaken. Daarnaast moet je in bepaalde seizoenen mogelijk vaker schoonmaken. Bijvoorbeeld in de lente, wanneer er meer pollen en vogeluitwerpselen zijn, of in de herfst, wanneer bladeren en vuil kunnen opstapelen.

Signalen dat je zonnepanelen reiniging nodig hebben

Let op signalen die aangeven dat het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Een daling van de energieproductie, vaak eenvoudig te zien in de app, is een duidelijke aanwijzing. Maar voordat het zover komt, kun je visuele inspecties uitvoeren. Als er veel vuil, stof, of vogelpoep zichtbaar is, dan is het tijd om ze schoon te maken.

Hoe reinig je zonnepanelen?

Het reinigen van zonnepanelen is een vrij eenvoudig proces. Je hebt alleen water, een zachte borstel en eventueel een beetje zeep nodig. Zorg ervoor dat je het tijdens de koelere delen van de dag doet, om te voorkomen dat het water te snel verdampt en vlekken veroorzaakt.

Hoewel het een taak is die je zelf kunt doen, raden we aan om professionals in te schakelen als je panelen op een moeilijk bereikbare plaats zijn geïnstalleerd. Het is belangrijk om te onthouden dat jouw veiligheid altijd voorop staat. Daarnaast gebruiken professionals kalkvrij water, wat beter is voor de reiniging van de zonnepanelen.

Conclusie

Het regelmatig schoonmaken van je zonnepanelen is essentieel om een maximaal rendement te realiseren. Hoewel de frequentie afhankelijk is van je locatie en omgeving, is het schoonmaken van je zonnepanelen een tot twee keer per jaar een goed uitgangspunt. Blijf alert op tekenen van vuil en verontreiniging en wees proactief in het onderhouden van je zonnepanelen voor de best mogelijke prestaties.

Direct een offerte ontvangen voor het reinigen van jouw zonnepanelen? Dat kan eenvoudig via onderstaande button.

Ontvang gratis offerte

Ook meer rendement uit uw zonnepanelen?

Plaats uw aanvraag en ontvang onze gratis offerte.
Ontvang gratis offerte

Vragen en advies klantenservice zonnepanelen reinigen

Zo makkelijk werkt onze service

Plaats je aanvraag
Makkelijk via ons online formulier

Ontvang advies en offerte
Geheel gratis en vrijblijvend

Plan een afspraak in
Maak een afspraak voor de reiniging ツ

Start hier direct je aanvraag
Gratis offerte zonnepanelen reiniging