Hoe werken zonnepanelen

Waarom anderen voor ons kiezen:

  • Hoger rendement met schone zonnepanelen
  • Inspectie op ongedierte onder de panelen
  • Wij werken in heel Nederland
  • Vakkundige reiniging en scherpe tarieven

Hoe werken zonnepanelen?

Om optimaal van je zonnepanelen te genieten, is het belangrijk dat ze perfect werken. Maar hoe werken zonnepanelen nu eigenlijk? Het is slim om je hier in te verdiepen, want met dit inzicht kunt je ervoor zorgen dat je er zoveel mogelijk rendement van hebt. Dat is natuurlijk waar het allemaal om draait; besparen op je energierekening met duurzame energie! Maar is dat geen ingewikkeld technisch verhaal? Dat valt reuze mee. We nemen je hier graag mee in de wereld van zonnepanelen en schijnen het licht op de werking ervan!

In het kort: de werking van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen, die doorgaans vervaardigd zijn van silicium, een zogeheten halfgeleider. Dit materiaal kenmerkt zich doordat het enkel stroom kan geleiden als er licht op schijnt. Hierdoor worden de elektronen in het silicium losgemaakt en ontstaat er spanning. Doordat er in een zonnepaneel veel zonnecellen zitten, begint er een elektrische stroom te lopen tussen de positieve lading aan de bovenkant van de zonnecel en de negatieve lading aan de onderkant. Oftewel, er ontstaat gelijkstroom. Deze energie kun je nog niet meteen in huis gebruiken.

Zonne-energie uit je stopcontact

Nadat onder invloed van het zonlicht de gelijkstroom is opgewekt, wordt deze stroom via een omvormer omgezet in wisselstroom. Dit is ook de stroom die uit je stopcontacten komt. De zonne-energie wordt dus als wisselstroom afgegeven aan het elektriciteitsnet en kan nu gewoon in huis gebruikt worden. Om voldoende opbrengst te behalen uit je zonnepanelen is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de ligging ervan. Houd daarbij rekening met de eventuele helling van je dak en of er schaduw op de panelen valt. Dit zal namelijk van invloed zijn op de werking ervan en dus op het rendement.

Geen zon, wel energie uit zonnepanelen

Iedereen weet dat in ons land de zon niet altijd in volle glorie schijnt. Is het dan wel verstandig om zonnepanelen te installeren. Ja, dat is doorgaans toch rendabel. Zo valt er ook als het bewolkt is meestal nog genoeg licht op de zonnecellen om stroom op te wekken. Is er niet voldoende elektriciteit beschikbaar via je zonnepanelen, dan krijg je gewoon elektriciteit via het elektriciteitsnet. Uiteraard leveren je zonnepanelen het meeste op als de zon volop en direct op de zonnepanelen schijnt. Genereer je bijvoorbeeld in een jaar meer stroom dan je nodig hebt, dan keert je energieleverancier een vergoeding uit.

Veel zon, maar geen maximaal rendement? Let op vuil!

Je hebt goed nagedacht over de ligging van je zonnepanelen, maar na een tijdje begint de opbrengst hiervan tegen te vallen. Wat is er aan de hand? Vergeet niet dat je zonnepanelen ook vuil kunnen worden. Doordat ze doorgaans hoog op het dak liggen, heb je hier geen goed zicht op. Daarom willen we je er hier op attenderen dat de werking van zonnepanelen belemmerd kan worden door vuil, zoals stof, stuifmeel, bladeren, dode insecten en vogelpoep. Een regenbui is vaak niet voldoende om al het vuil weg te spoelen. Af en toe je zonnepanelen professioneel laten reinigen, is dan beslist een ‘must’.

Slim je zonnepanelen laten reinigen

Investeren in zonnepanelen is een verstandige keus, maar dan moeten je panelen wel optimaal werken. Daarom is het eveneens slim om ze zo nu en dan te laten reinigen door professionals, die hier ervaring mee hebben en precies weten wat ze doen. Ze zorgen ervoor dat je zonnepanelen niet beschadigd raken tijdens de reinigingswerkzaamheden door de juiste materialen en schoonmaakmiddelen te gebruiken. Een kras of deuk is zo gemaakt. Dat alles kan de werking en een optimaal rendement belemmeren. Dat zou jammer zijn! Bovendien kunnen deze professionals meteen checken of alles in orde is met je panelen.

Meer weten over slim zonnepanelen reinigen?

Dan ben je hier op het juiste adres. Onze experts in zonnepanelen reinigen vertellen je er graag alles over. Ze staan voor je klaar met raad en daad. Je kunt bovendien rekenen op een topservice. Neem hier contact met ons op voor meer informatie en een gratis offerte!

Ontvang gratis offerte

Ook meer rendement uit jouw zonnepanelen?

Plaats uw aanvraag en ontvang onze gratis offerte.
Ontvang gratis offerte

Vragen en advies klantenservice zonnepanelen reinigen

Zo makkelijk werkt onze service

Plaats je aanvraag
Makkelijk via ons online formulier

Ontvang advies en offerte
Geheel gratis en vrijblijvend

Plan een afspraak in
Maak een afspraak voor de reiniging ツ

Start hier direct je aanvraag
Gratis offerte zonnepanelen reiniging